Laden...

Aardappelvoedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Aardappelen bevatten veel zetmeel en hebben een slechte reputatie ontwikkeld vanwege de populariteit van koolhydraatarme en paleo-diëten. Koolhydraten zijn echter niet slecht voor je gezondheid, zolang je maar op je porties let. In feite zijn ze essentieel als energiebron. Aardappelen zijn goedkoop, veelzijdig, kunnen voor lange tijd worden bewaard en zijn een goede bron van vezels, kalium en vitamine C.

Aardappelvoedingsfeiten

De volgende voedingswaarde-informatie wordt verstrekt door de USDA voor één middelgrote (173 g) gebakken roodbruine aardappel (2 1/4 “tot 3 1/4” in diameter) met schil en zonder toegevoegd zout of toppings.

  • Calorieën: 164
  • Vet: 0.2g
  • Natrium: 24 mg
  • Aardappelen Koolhydraten: 37g
  • Vezel: 4g
  • Suikers: 1.9g
  • Eiwit: 4.6g

Koolhydraten

Terwijl een medium roodbruine aardappel 37 gram koolhydraten levert, waarvan slechts 4 gram uit vezels. De meeste koolhydraten zijn zetmeel en slechts een kleine hoeveelheid (minder dan 2 gram) is suiker. Zetmeel wordt tijdens de vertering snel afgebroken tot suiker in de bloedbaan, waardoor de bloedsuikerspiegel snel stijgt.

De glycemische index van een levensmiddel is een indicator van de invloed van voedsel op de bloedsuikerspiegel. De studieresultaten variëren, maar de glycemische index van aardappelen lijkt gemiddeld te zijn in de jaren 80, wat als hoog wordt beschouwd. Ter vergelijking: tafelsuiker heeft een glycemische index van 59, waardoor aardappelen hoger op de glycemische index staan dan suiker. Wasachtige rassen zoals nieuwe rode aardappelen staan iets lager op de glycemische index dan roodbruine aardappelen.

Een andere manier om het glycemische effect van voedsel weer te geven, is de glycemische lading, die rekening houdt met de portiegrootte. Een middelgrote aardappel doet het hier beter, met een matige glycemische belasting van 17. Maar een grote aardappel heeft een glycemische belasting van 29, wat hoog is.

Ten slotte kan het nuttig zijn te weten dat gekookte en gekoelde aardappelen ook veel resistent zetmeel bevatten.2 Resistent zetmeel is zetmeel dat door de dunne darm gaat zonder te worden verteerd. Simpel gezegd, het is bestand tegen de spijsvertering.

Dik

Aardappelen hebben slechts een spoor van vet, en dat kleine beetje is verdeeld tussen verzadigd en meervoudig onverzadigd vet. Ze bevatten ook sporen van omega-3-vetzuren en omega-6-vetzuren. Als groente hebben ze geen cholesterol. Tenzij je een topping met vet toevoegt of je aardappelen bakt, zijn ze in principe vetvrij.

Eiwit

Aardappelen hebben een kleine hoeveelheid eiwit, maar het eiwit is van hoge kwaliteit vanwege de aminozuursamenstelling en de verteerbaarheid. Dit betekent dat de eiwitkwaliteit vergelijkbaar is met die van eieren en zelfs hoger is dan die van sojabonen en andere peulvruchten.

Vitamines en mineralen

Aardappelen leveren veel vitamines en mineralen, waaronder vitamine C, vitamine B6 en kalium. Ze zijn een goede bron van foliumzuur, niacine, ijzer, magnesium, fosfor, koper en mangaan. Om het meeste uit de aardappel te halen, moet je zowel de schil als het vruchtvlees eten, omdat sommige micronutriënten meer geconcentreerd zijn in de schil.

Gezondheidsvoordelen

Aardappelen moeten worden beschouwd als een voedzame groente, ook al bevatten ze veel zetmeel. Hun andere gezonde plantaardige stoffen maken ze een waardevol onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.

Reguleert de bloeddruk

Aardappelen bevatten veel kalium, dat in tegenstelling tot natrium werkt om de bloeddruk en de vochtbalans te helpen reguleren. Onderzoek toont aan dat het kalium in aardappelen net zo hoog en bruikbaar is voor het lichaam als wanneer het als voedingssupplement wordt geconsumeerd. Kalium is ook essentieel voor een normale spier- en zenuwfunctie.

Ondersteunt het immuunsysteem

Vitamine C is nodig voor een normale werking van het immuunsysteem, bloedstolling en sterk bindweefsel en bloedvatwanden. Omdat vitamine C niet in het lichaam kan worden opgeslagen, moet het via de voeding worden geconsumeerd. Eén gepofte aardappel levert ongeveer 19% van de dagelijkse waarde voor vitamine C.

Herstelt oxidatieve schade

Aardappelen hebben ook een goede concentratie aan antioxidante fytonutriënten, waaronder vitamine C, carotenoïden en polyfenolen. Deze verbindingen kunnen cellen helpen herstellen die zijn beschadigd door oxidatieve stress, wat kan bijdragen aan een aantal chronische ziekten.

Voorkomt chronische ziekten

Vezels zijn belangrijk voor de spijsvertering, de controle van de bloedsuikerspiegel, gewichtsbeheersing, de gezondheid van het hart en meer. Aardappelen, vooral wanneer de schil wordt geconsumeerd, zijn een goede bron van voedingsvezels.

Let op: Vind aardappelen van hoge kwaliteit op Aardappelshop.

Tags:

Gerelateerde artikelen die u mogelijk interesseren

Amsterdam’s culinary landscape is rich and diverse, with Asian cuisine playing a prominent role in the city’s food scene. For those seeking the highest quality

De charme van Utrecht is niet alleen gelegen in de kronkelende grachten en de historische gebouwen, maar ook in de verborgen culinaire juweeltjes die de

Uw Gastronomische Gids voor Catering in Utrecht Utrecht, een stad bekend om haar rijke cultuur, charmante grachten en levendige sfeer, is ook een waar paradijs

Het bestellen van een BBQ op locatie in Utrecht is een fantastische manier om van heerlijk eten en gezelligheid te genieten zonder je zorgen te

Wat doet een cateraar allemaal? Een cateraar is een bedrijf of persoon die professioneel eten en drinken verzorgt voor een groep mensen, bijvoorbeeld op een

Wanneer je dagelijks op kantoor zit, dan weet je natuurlijk als geen ander hoe fijn of het is dat je af en toe even met

Maaltijdboxen geschikt voor iedereen Veel mensen hebben het idee dat een maaltijdbox niets voor ze is. Volledig ten onrechte als je het ons vraagt namelijk.

Kies de juiste dag om te barbecueën vermijd dagen waarop het te warm of te hard waait. Bij barbecueën kan het weer een grote invloed

Als je het leuk vindt om te bakken, heb je niet altijd zin om je baksels in één keer op te eten. Daarom is het

Bij veel bedrijven zie je nog vaak dat de collega’s gezamenlijk lunchen. Echter verdwijnt de kantine in het bedrijfspand steeds vaker. Dit omdat het gewoonweg

Catering regelen in Almelo Deze prachtige stad kent altijd wat te doen. Zo zijn er in Almelo vele festivals en een bruisende uitgaanscentrum die u

fallback image

Wilt u bij een bakkerij kunnen kiezen uit een ruim aanbod bestaande uit vers afgebakken broodjes? Bij een bakker in Amersfoort weet u zeker dat